Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus KIHU julkaisi juuri teknisen raportin menneestä Veikkausliiga-kaudesta. Raportin valossa FC Lahdella voi olla ensi kaudella yksi liigan pitävimmistä puolustuksista
Hitaita hyökkäyksiä voi pitää jonkinlaisena mittarina siitä, kuinka joukkueen puolustuspeli toimii silloin, kun sillä on aikaa ryhmittyä. Paras esimerkki tiiviistä ryhmittymisestä oli tällä kaudella MyPa, joka laski hitaista hyökkäyksistä vain 11 maalia – vähiten koko sarjassa.
Myös MyPan hitaista hyökkäyksistä päästettyjen maalien prosenttiosuus (30) oli liigan pienin. Toiseksi pienin osuus oli FC Lahdella (34%). Kun ottaa huomioon, että MyPaa tällä kaudella valmentanut Toni Korkeakunnas luotsaa ensi kaudella Lahtea, on helppo kuvitella, että lahtelaiset löytyvät tämän taulukon kärkipäästä ensi kaudellakin.
Korkeakunnaksella on annettavaa myös toiseen tilastoon: Lahti laski viime kaudella prosentuaalisesti eniten maaleja erikoistilanteista. Lahden verkko soi vastustajan erikoistilanteen jälkeen 16 kertaa, MyPan vain yhdeksän.
Organisoidun puolustamisen tuloksena MyPa laski tällä kaudella erikoistilanteista ja hitaista hyökkäyksistä 12 maalia vähemmän kuin Lahti. En näe syytä sille, miksi nämät lukemat eivät voisi siirtyä lähes suoraan Lahden ensi kauden maalisarakkeeseen.
Korkeakunnakselle jää yksi selkeä kehittämiskohde: nopeita hyökkäyksiä vastaan puolustaminen. MyPan laski viime kaudella nopeista hyökkäyksistä 17 maalia – kolmanneksi eniten koko liigassa ja prosentuaalisesti kaikkein eniten. Lahden tilastot eivät olleet juurikaan paremmat: nopeat hyökkäykset tuottivat sille 15 takaiskua.
Jos Korkeakunnas saa Lahden puolustamaan paremmin myös nopeita hyökkäyksiä vastaan, joukkueen puolustuksellinen potentiaali on valtava. Lahden päästettyjen maalien sarakkeesta on vähennettävissä 10-15 osumaa.
Tilastojen valossa Korkeakunnaksen pitäisi olla oikea mies tähän urakkaan. Onnistuessaan hän tekisi Lahden puolustuksesta yhden liigan pitävimmistä.
Jutun tilastotiedot ovat lähtöisin Veikkausliigan teknisestä raportista: http://www.kihu.fi/tuotostiedostot/julkinen/2013_leh_veikkausli_sel59_64188.pdf
Hyviä huomioita valmentajien eroista – tosin vertaaminen juuri Lahden peliin on vaarallista, koska valmentajanvaihdos toi selkeän muutoksen pelitapaan, mutta tulkintasi tilastoista on kyllä hyvä, mutta luultavasti tähän valintaan näillä luvuilla tuskin olisi ollut vaikutusta, vaikka ne olisivat olleet tiedossa Lahdessa aiemmin. Intuitiolla siis on päädytty parhaaseen valmentajavaihtoehtoon?
Korkeakunnaksellahan on ollut hyvä ote MyPassa, mutta joukkueena Lahti on vähän toisenlainen – vanhempi. Onnistuisiko valmentaja siirtämään oman näkemyksensä näin vaivattomasti, ja pystyisikö uusi valmentaja tähän? Viime kaudellahan uusia valmentajia oli kolme: Boström, Malinen ja Paasoja. Kriisin kautta valmentanut Malinen onnistui, vaikka jäi edellisestä kaudesta pari pistettä, ja Boström sai joukkueen raiteilleen vasta viimeisellä kolmanneksella, mutta paransi silti edelliseen mestaruuskauteen yhdeksän pistettä.
Jos tuo 12 maalin parantuminen toteutuisi, saisi Lahti noin 14 pistettä enemmän (tämä perustuu 2000-luvulla päästettyjen maalien korrelaatioon pisteitä vastaan). Neljätoista pistettä lisää viimekauteen tarkoittaisi 62 pistettä, ja sillä ollaan viime kaudella (ja yleensäkin) hopealla. Kun Korkeakunnas tuli MyPaan 2011, niin saldo ei ollut näin hieno: Edelliseen kauteen nähden menetettiin muutama piste, mutta pidettiin sijoitus (kuten Malinen tällä kaudella).
Olisiko Lahti jo noin vahva hopeajoukke? Honka paransi samalla valmennuksella viime kaudesta 18 pistettä. Muut edelliseen kauteen pisteitä kasvattaneet: HJK 9, VPS 8, KuPS 5, Jaro 4. Yleensä sarjassa on vain kourallinen edelliseen kauteen pisteitä kasvattaneita joukkueita, ja sieltä löytyy yksi tai muutama joka parantaa toista kymmentä pistettä seuraavalle kaudelle, eli mahdollisuus tähän tilastojen valossa on (En tosin katsonut koko tätä vuosituhatta tähän).
Muistelen, että valmentajan osuus peliin oli Numbers Gamen arvion mukaan 15%, jolloin parannusta saataisiin aikaan 7 pistettä sen mukaan. 55 pisteellä viime kaudella saatiin pronssi, yleensä kuitenkin sillä saa neljännen tilan.
Lyhyesti ja pikaisesti: Uskon puolustuksen tiivistämiseen, mutta en aivan noin suureen pistelisäykseen. Puolustuksen tiivistymistä puoltaa pari asiaa. Lahden tärkeimmät hankinnat on tehty puolustukseen (ykkösvahti ja toppari). Lisäksi joukkue osoitti jo viime kaudella muuntautumiskykynsä.
Lahti on viime kausina ollut noin 50 pisteen joukkue. Todennäköisesti joukkue ylittää tämän keskiarvon ensi kaudella, mutta ei niin reilusti kuin puolustuksesta voisi päätellä. Miksikö? Koska on luultavaa, että joukkueiden tekemien maalien määrä laskee hieman.