Kassain kauhea keskiviikko

Ensi kesän MM-kisojen tuomarilista julkaistiin tänään. Samalla huomattiin jälleen kerran, että tuomaritiimi on yhtä vahva kuin sen heikoin lenkki.
KortitViktor Kassailla ei ollut keskiviikkona hyvä päivä. Erotuomarin hommissa oppii kestämään vastoinkäymisiä, mutta arvokisakoneesta putoamiseen ei totu koskaan. Nyt Kassai oli jätetty ulos ensi kesän MM-kisoista.

Tilanne oli Kassaille varsin uusi. 38-vuotias unkarilainen on ollut nousukiidossa siitä lähtien, kun hänet nimettiin kansainväliseksi erotuomariksi vuonna 2003.

Neljä vuotta sitten Kassai näytti marssivan vuoden 1994 MM-finaalin viheltäneen maanmiehensä Sandor Puhlin jalanjäljissä. Kassai oli saapunut Etelä-Afrikan turnaukseen nuorimpana eurooppalaistuomarina – ja päätti turnauksen yhtenä parhaimmista. Hän vihelsi viime MM-kisoissa muun muassa välieräottelun Espanja-Saksa ja selviytyi kisaurakastaan hyvin. Seuraavana keväänä Kassaista tuli kaikkien aikojen nuorin Mestareiden liigan finaalin tuominnut erotuomari.

Unkarilaisen alamäki alkoi kuitenkin kesällä 2012. Lieventävä asianhaarana todettakoon, että syy ei ollut kokonaan hänen. Kassai oli erotuomarina ottelussa, josta edelleen meneillään oleva maaliviivateknologian kausi sai viimeisen sysäyksensä. Kassai oli pillin varressa, kun John Terry putsasi maalissa käyneen pallon pois, eikä Kassain päätyrajatuomari nähnyt osumaa – aivan kuten hänen avustavansakaan ei ollut nähnyt tilanteessa aiemmin ollutta paitsiota. Kaksikon virheet maksoivat koko unkarilaistiimille paikan jatkopeleissä.

Erotuomaritiimi on yhtä vahva kuin sen heikoin lenkki. Kassain poppoossa mittatikuksi on joutunut avustava erotuomari Gabor Erös. Erösin virheet ovat olleet niin pahoja, että Uefa on korvannut hänet kilpailuissaan toisella avustavalla. Fifan kilpailuissa erotuomarilla on kuitenkin enemmän sananvaltaa avustaviinsa, ja Kassai on luottanut Erösiin. Tuo luottamus saattoi maksaa hänelle ja koko tiimille MM-kisapaikan.

Inhimillisesti Kassain toiminta on ymmärrettävää. Erösillä diagonosoitiin syöpä vuonna 2010. 42-vuotias avustava kuitenkin selätti taudin, ja UCL-finaali Wembleyllä kruunasi hänen paluunsa. Kaiken tämä jälkeen tunneside erotuomarin ja hänen avustavansa välillä on varmasti syvä ja vahva. Jos kyse olisi Hollywood-elokuvasta, tällainen toiminta palkittaisiin epäilemättä finaalipaikalla, mutta todellisuudessa elämä erotuomarimaailman huipulla on paljon raadollisempaa. Yksi virhe voi maksaa tuomarille – tai pahimmassa tapauksessa koko tiimille heidän uransa.

Toki paljon riippuu siitä, mistä päin tuomaristo on kotoisin. Vuoden 2013 pahimmasta tuomarimokasta vastasi uzbekistanilainen Ravshan Irmatov, joka vihelsi Confederations Cupin ottelussa ensin hätäpäissään pilkun ja perui pian päätöksensä nähtyään pallon mentyä vihellyksen jälkeen maaliin. Toisin sanoen Irmatov yritti korjata inhimillisen erehdyksen alokasmaisella sääntörikkeellä.

Eurooppalainen tuomari olisi lentänyt vastaavan hölmöilyn jälkeen MM-listalta kuin leppäkeihäs, mutta Aasiassa ei ole huipputuomareita tuhlattavaksi asti. Niinpä tuplaerheen tehnyt Irmatov nähdään ensi kesänä Brasiliassa, mutta avustavansa töppäilystä kärsivä Kassai taas ei.

Olen käyttänyt jutun lähteenä tätä The Third Team -sivuston juttua: http://footballrefereeing.blogspot.fi/2014/01/world-cup-referees-predictions-for_12.html#.UtbRV_vNag4

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s