Tämä ei mennyt oikein

Talvi muuttui Kuopiossa entistä kylmemmäksi, kun Ilja Venäläinen ilmoitti tänään päättävänsä pelaajauransa. Niiralan kuningas jätti Keskuskentälle paikkaamattoman aukon.

llja Venäläinen poistuu Keskuskentältä viimeiseksi kotiottelukseen jääneen Inter-pelin jälkeen.

llja Venäläinen poistuu Keskuskentältä viimeiseksi kotiottelukseen jääneen Inter-pelin jälkeen.

Tämä ei mennyt oikein. Uutisen kuulemisen jälkeen ensimmäinen ajatus pamahtaa päähän pyytämättä ja huomaamatta. Suodattamaton ja siksi rehellinen reaktio kertoo, mitä mieltä olemme ennen kuin olemme ehtineet edes miettiä sitä.

Ilja Venäläisen lopetusuutinen ei ollut mikään jymyskuuppi. Se oli kuin 30 asteen pakkanen tammikuussa. Sen tietää olevan mahdollisesti tulossa, mutta toivoo, että se jäisi väliin ja tulisi vaikka vasta seuraavana talvena.

Mutta pakkohan se on myöntää, että sääennuste ei ole ollut lupaava. Keskuskentälle on povattu paukkupakkasia jo syksystä asti. Tänään ne sitten iskivät kohdalle.

Säävertaukset ovat ontuvia, mutta niille on syynsä. Siinä miten KuPS kohteli seuraikoniaan tämän hienon uran loppusuoralla oli suoranaista kylmyyttä.

Venäläinen oli viime kaudella jälleen KuPSin paras maalintekijä. Hän teki kolme maalia enemmän kuin seuran kaksi seuraavaksi parasta maalintekijää yhteensä.

Luulisi, että seura pitäisi tällaisesta pelaajasta kiinni kynsin hampain. Sen sijaan valmentaja Esa Pekonen päätti kauden päätteeksi kritisoida Venäläistä.

”Ilja on boksissa vaarallinen, mutta hän ei itse luo paikkoja, eikä pääse käytännössä kenestäkään ohi. Hän vaatii tietynlaiset pelaajat ympärilleen. Ilja tekee maalinsa ryppäissä, ja sitten on taas hirveän paljon pelejä, joissa hän ei tee maaleja. Viimeisissä peleissä Ilja ei ollut kovin vaarallinen”, Pekonen tylytti Viikko-Savossa.

Se minkä Pekonen jätti sanomatta – tai mitä hän ei ehkä ollut edes tiedostanut – oli Venäläisen maalien tärkeys. Niissä peleissä, joissa Venäläinen osui, KuPS sai ottelusta keskimäärin 2,25 pistettä. Kun Venäläinen ei tehnyt maalia, pistekeskiarvo romahti 0,92 pisteeseen.

Tilastojen valossa KuPS oli viime kaudella äärimmäisen riippuvainen Venäläisestä. Kun KuPSilla oli edellisen kerran suurin piirtein yhtä merkittävä pelaaja (Dickson Nwakaeme), tämä sai tehdä käytännössä mitä halusi. Venäläinen ei sen sijaan saanut pelata aina edes parhaalla pelipaikallaan. Hän vietti huomattavan osan kaudestaan topparina.

Samalla hän sai seurata vierestä, kun kesällä KuPSiin raahattiin jälleen palkkasotureita, joille keltainen paita on vain vaatekappale muiden joukossa. Jokainen voi arvata, miltä sellaisen seuraaminen (vuodesta toiseen) tuntuu sellaisesta pelaajasta, joka on vuodattanut vuosikymmenten ajan sydänvertaan seuransa eteen.

Kukaan KuPSin kesätuuraajista ei taaskaan pystynyt samaan kuin Venäläinen. Silti hänen piti väistää heitä topparin tontille ja katsoa, kun Dudu murskasi seuran cup-unelman ihan vain siksi, että häntä ei vain sattunut huvittaa.

Jos pelaajakaruselli olisi palvellut seuran etua, Venäläinen olisi varmasti hyväksynyt sen. Sen sijaan siirtoruletti vahingoitti joukkuetta sotkemalla sen peliä entisestään.

On vaikea kuvitella tuskaisempaa tilannetta kuin se, että seuraikoni joutuu katsomaan, kun hänen rakkaansa vahingoittaa itseään. On lähes yli-inhimillistä venymistä, että Venäläinen piti kaiken tämän keskellä suunsa kiinni median suuntaan. Ainut syy tähän oli se, että Venäläinen tiesi, että avautuminen kauden aikana olisi voinut vahingoittaa seuraa lisää.

Kauden jälkeen hän kuitenkin tunnusti Savon Sanomille, että KuPSin pelaajapolitiikka ei vahingoittanut vain seuraa vaan myös häntä: ”Olin maalipörssissä kärjessä ja meille hommattiin lainalle hyökkääjä, jonka seurauksena minut laitettiin toppariksi. Se oli seuralta aika raaka ratkaisu, joka harmitti minua todella paljon.”

Jos joku seurassa on vetänyt tuosta kommentista herneen nenäänsä, hän saa mennä syvälle itseensä.

Tämä ei mennyt nyt oikein. Venäläisen kohdalla ei ole kyse siitä, että hän oli joukkueen ylivoimaisesti tehokkain pelaaja viime kaudella. Eikä kyse ole edes siitä, että hän on kolmen viimeisen kauden aikana ollut jotakuinkin ainut pelaaja, joka on pystynyt tekemään edes suurin piirtein säännöllisesti maaleja Pekosen alaisuudessa.

Nyt ei puhuta siitä suuresta pelillisestä aukosta, jonka Venäläinen jättää jälkeensä. Kyse on siitä, kuinka pelaajia ja ylipäätään ihmisiä kohdellaan.

Venäläinen pelasi KuPSin paidassa pelkästään Veikkausliigaa yli 300 ottelua. Hän on pelannut KuPSissa kolmella eri vuosikymmenellä. Kolunnut Kakkosta ja osunut europeleissä. Nähnyt hyvät, pahat ja rumat – ja antanut aina kaikkensa KuPSin eteen.

Venäläinen on niitä pelaajia, joiden ei pitäisi joutua pohtimaan jatkaako hän uraansa vai ei. Seuran puolelta pitäisi olla asiat valmiiksi järjestettynä. Sen jälkeen pitäisi olla kyse enää siitä, haluaako pelaaja jatkaa uraansa vai ei.

Venäläisen kohdalla näin ei käynyt. Siksi hän ei saanut uralleen sellaista päätöstä kuin olisi ansainnut. Kannattajat eivät saaneet hyvästellä häntä eikä hän heitä – ei ainakaan sillä tavalla kuin olisi kuulunut.

KuPSissa on puhuttu viime vuosina paljon omista kasvateista, mutta sanoille on usein ollut liian vähän katetta. Toisaalta, mitä muuta voisi odottaakaan, jos seuraikoneitakin kohdellaan näin.

Jos tästä tarinasta haetaan opetusta, se on, että kukaan ei ole seuraa suurempi. Venäläinen eli ja pelasi tämän viisauden mukaan. Se miten häntä viime kaudella ja varsinkin sen jälkeen kohdeltiin kertoo, että kaikki seurassa eivät valitettavasti toimineet samoin.

Venäläisen ura oli pitkälti tarina hänen rakkaudestaan KuPSiin – pikkupojasta jonka ainut haave oli kantaa suosikkijoukkueensa keltapaitaa. Tarina on upea ja koskettava, mutta se olisi ansainnut kauniimman päätöksen. Ehkä viimeistä lukua ei ole vielä kirjoitettu, mutta juuri nyt Niiralan kuninkaan sankaritarinan päätöksessä on tragedian makua. Tämän ei todellakaan pitänyt mennä näin.

Kuopion Keskuskentälle syntyi tänään tyhjiö, jota kukaan ei voi täyttää.

Ilja2

Advertisement

13 ajatusta artikkelista “Tämä ei mennyt oikein

 1. täysin samaa mieltä! suuret kunnianosoitukst Iljalle panoksestaan suomalaiselle futikselle, hän jos joku ansaitsee arvostusta! terveisin HJK-kannattaja Helsingistä

 2. Erinomainen kirjoitus. Ilja on parhaita pääpelaajia mitä koskaan on tullut livenä nähtyä.

 3. Jossain lehdessä luki kauden päätöksen yhteydessä, että oli loukkaantuneena viimeisessä ottelussa. Ensi kaudella kufun paidasta farmisopparin myötä Veikkausliigaan jäähyväisotteluun (KuPS-HJK ottelussa).

  • Kävin selailemassa foorumeja ja joku ainakin huhuili Iljan sanoneen viimeisen ottelun jälkeen, että akillesjänteessä oli ongelmaa. Jos pitää paikkansa, niin siltä osin painetta Pekoselta pois. (Kauden jälkeen annettuja kommentteja tämä ei tietenkään miksikään muuta.) Mutta eihän tuo missään tapauksessa ollut sellainen liigauran lopetus kuin Venäläinen olisi ansainnut.

 4. Edellisen havainnon myötä nappasin jutusta ainakin hetkeksi tämän kohdan pois.

  ”Ajatukset kääntyvät väistämättä liigakauden viimeiseen peliin. KuPS kohtaa HJK:n Töölössä. Valmentaja Esa Pekonen tietää, että kyseessä saattaa olla Venäläisen viimeinen liigaottelu. Hän jättää Venäläisen penkille.

  Avausjakso menee. Venäläinen pysyy penkillä. Toisen jakson alussa HJK menee johtoon. Minuutit kuluvat. Venäläinen pysyy penkillä. Pari minuuttia ennen täyttä aikaa Pekonen vaihtaa Venäläisen kentälle. Ammattipiireissä jäljellä olevaa aikaa kutsutaan sääliminuuteiksi.

  Venäläinen ei kaipaa sääliä. Arvostusta hän olisi sen sijaan ansainnut paljon enemmän kuin KuPS hänelle kauden loppuvaiheilla ja sen jälkeen osoitti.”

  En voi olla täysin varma siitä, oliko Venäläinen viimeisessä pelissä loukkaantunut vai ei (mikä taas vaikuttaa aika paljon siihen, minkälainen merkitys kahden minuutin peluuttamisella on). Venäläisen mahdollisesta vammasta ei mainittu mitään KuPSin otteluennakossa, ja esimerkkejä terveenä penkittämisestä löytyy kauden ajalta useita, mutta kuten sanoin, en voi olla täysin varma oliko tämä sellainen.

 5. Hieno kirjoitus hienosta pelaajasta.

  Tuo piste per maalattu ottelu on vähän vaarallinen mittari mielestäni jos sitä käyttää noin. Tsekkailin samalla lailla esimerkiksi HJK pelaajien vastaavat lukemat, ja lähes kaikki pääsevät kolmeen, koska HJK menetti pisteitä ainoastaan neljässä pelissä, joissa HJK teki maalin, joista yksi oli toki KuPSia vastaan. Eli tämä jättää huomioimatta kaikki ne pelit joissa KuPS ei tee maaliakaan, mutta joissa Venäläinen oli kentällä.

  Ehkä olisi parempi laskea voittomaaleja tai otteluiden, jossa Venäläinen teki maalin, osuutta voitto-otteluista.

  Tuo Pekosen kommentti maaleista ryppäinä on kyllä ihmeellinen sinällään. Jos kaveri tekee 12 maalia kaudessa, on todennäköistä, että maaleja tulee ryppäinä – pitäisi tulla pari kahden maalin peliä, jolloin maaleja tehtyjä pelejä olisi 10. Nyt Ilja teki maaleja 9 pelissä, koska hän teki myös hattutempun.

  Poisson ennustaa:
  0 1 2 3
  22 8 2 0

  Ilja suorittaa:
  0 1 2 3
  24 7 2 1

  Tim Väyrynen on ainoa, jonka voi sanoa tehneen liigassa säännöllisesti maaleja. Hänelläkin oli pari kolmen maalin jaksoa jossa maaleja ei syntynyt.

  Samoin Pekosen väite, että viimeisissä peleissä Ilja ei olisi ollut vaarallinen, on outo. Viimeisissä viidessä pelissä jossa Ilja oli aloituksessa, hän teki neljässä pelissä joko maalin tai syötön. Vain Interiä vastaan hän jäi tehoitta.

  • On totta, että ”pisteet kun x maalaa – ei maalaa” on kaikkea muuta kuin riippumaton mittari. Halusin kuitenkin osoittaa sen, kuinka tärkeitä Venäläisen maalit olivat. Liigassa vain Pekka Sihvolan tehoilla oli joukkueelle yhtä suuri merkitys (esimerkiksi Hongalle taisi olla laskelmieni perusteella lähes samantekevää osuiko Tim Väyrynen vai ei).

   Juuri Venäläisen kohdalla täydellisen mittarin löytäminen on erityisen hankalaa. Pelasi-ei pelannut -vertailu ei toimi, koska 1) Venäläinen oli kokonaan sivussa vain yhdestä liigapelistä ja 2) vaihtopelaajan merkitys on aina aloittavaa pienempi. Entä sitten aloitetut ottelut? Niissä törmätään toppariongelmaan. Jos peleistä erottaisi ne, jotka Venäläinen pelasi alusta saakka piikissä ja vertaisi niitä otteluihin, joissa kärjessä oli joku muu, päästäisiin ehkä lähimmäs totuutta.

   Mutta oli laskutapa sitten mikä tahansa, niin selvältä näyttää, että KuPSin olisi kannattanut peluuttaa Venäläistä enemmän piikissä.

   PS. Venäläinen teki voittomaalit TPS:ää, Jaroa, JJK:ta ja kahdesti RoPSia vastaan. IFK:ta vastaan Venäläinen 2-2-tasoituksen (peli päättyi 3-2). Erikoista on, että Venäläinen osui liigassa vieraskentällä vain kerran.

   • No niin. Tässä tulee vähän dataa. Pelipaikat perustuvat Veikkausliigan ottelukeskuksen tietoihin.

    Venäläinen aloituksessa
    Topparina: 8 ottelua, joista KuPS voitti yhden, pelasi neljä tasan ja hävisi kolme. Pistekeskiarvo 0,875.
    Keskikentällä: 2 ottelua. Yksi voitto ja yksi tappio (yksi maali). Ka 1,5, mutta otos on liian pieni
    Kärjessä (ml 10-paikka): 19 ottelua. Yhdeksän voittoa, kaksi tasapeliä, kahdeksan tappiota. 11 maalia. Pistekeskiarvo 1,53. (Maalikeskiarvo 0,58 per peli.)

    Vaihtopelaajana 3 ottelua (1 tasapeli ja 2 tappiota)
    Ei pelannut: 1 ottelu (tasapeli)

    Näitä voi tulkita monella tavalla. Aloitetaan vaikka pisteistä. KuPS keräsi 75 prosenttia enemmän pisteitä, kun Venäläinen pelasi kärjessä (topparina pelaamiseen verrattuna). Tämä johtui pääosin siitä, että joukkueen voittoprosentti nousi 12,5:stä 47,4:ään eli lähes nelinkertaistui. Näiden lukujen valossa Venäläisen peluuttaminen topparina ei ollut joukkueelle hyväksi.

    Kuriositeettina kerrottakoon, että jos Venäläinen olisi pelannut kaikissa ottelussa hyökkäyksessä, hän olisi tehnyt laskelmien mukaan yhteensä 18,5 maalia.

 6. Itseasiassa tuo 0,58 taitaa kertoa oleellisen, sekä se että puolet maaleista oli ’tärkeitä’ maaleja. Ehkä kuitenkaan Ilja ei ihan tuohon 18.5 olisi päässyt, sillä luultavasti tuo heikko vierassaldo ei varmaan olisi maalikuninkuuteen kantanut. Huomasitko myös sen, että vaikka Ilja teki melkein kaikki maalit kotona, niin hänen syötöt maaleihin taisivat tulla vieraissa.

 7. Ilja tulee heinäkuussa. Ja nostaa Palloseuran taas mitalikantaan. Toivo elää, se on Ilja Venäläinen ja Niiralasta!

  Ennustaa särkiniemen profeetta…

 8. Vanhana joukkuekaverina voin sanoa, että kyseessä on yksi hienoimpia joukkuepelaajia mitä suomijalkapallo on koskaan nähnyt. Persoona, jollaisia tarvittaisiin enemmän, mutta joita ei täällä kateellisten maassa osata arvostaa. Paljon samaa, kuin Hyypiän lähdössä Poolista. Valmentajan pelisilmättömyyttä ja kannattajien kulttuuria. Ei liene epäselvää kuka tässä tarinassa on konna ja kuka sankari. Patsasta pystyyn banzait, tai vähintään seisomakatsomoa. Sen verrn pitkään kantoi tämä herra teitä kapeilla, mutta velmuilla harteillaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s