Vaahdolla piirretty viiva

MM-kisoista ja Mestarien liigasta tuttu vaparivaahto rantautui tänään myös Veikkausliigaan. Lanseeraus ei sujunut kivuttomasti. Tästä kiitos kuului erityisesti Interin Diogo Da Costalle, joka hölmöili itsensä ulos SJK:ta vastaan.

Da CostaKerrataan ensin tapahtumat peliajan mukaan:

26.33 Muutama minuutti aikaisemmin varoituksen saanut Interin Diogo Da Costa roikkuu kiinni vastustajassa. Erotuomari Jari Järvinen viheltää vapaapotkun. Vihellys on täysin aiheellinen.

26.55 Järvisellä kestää tovi tajuta, ettei SJK halua antaa vaparia nopeasti. 20 sekuntia vihellyksensä jälkeen hän käy piirtämässä vaparivaahdolla viivat ensin veto- ja sitten muurin paikkaan.

27.23 Viivat on vihdoin vedetty. Järvinen alkaa pakittaa paikalleen, mutta palaa muurin luo ja ilmeisesti muistuttaa vielä toistamiseen vaahtokäytännöstä.

27.35 Wayne Brown antaa vaparin lyhyenä. Järvinen viheltää pelin poikki, koska ei ollut käynnistänyt sitä vielä uudestaan.

27.43 Vaparivihellyksestä on kulunut jo yli minuutti, kun Järvinen viheltää pelin vihdoin käyntiin.

Pallo ei ole vieläkään pelissä, mutta Da Costa päättää lähteä jaloittelemaan.

Pallo ei ole vieläkään pelissä, mutta Da Costa päättää lähteä jaloittelemaan. (Kuvankaappaukset Ylen lähetyksestä)

28.00 SJK:n vapaapotku viipyy. Da Costa irtoaa muurista. Järvinen viheltää pelin poikki. Antaa Da Costalle (ottelun toisen) varoituksen ja ajaa hänet kentältä. Wayne Brown saa tilanteesta myös varoituksen (joko vaparin viivyttämisestä tai jälkitilanteesta).

29.51 Lupa pelinjatkamiseen annetaan uudestaan ja vapaapotku lähtee lopulta, 2,5 minuuttia alkuperäisen vapaapotkuvihellyksen jälkeen, peliin.

30.02 Atajic laukoo pallon vaparin jälkitilanteesta Interin maaliin.

Vaparivaahdon käyttöön tarvitaan ripeyttä, jotta vaahdon varsinainen tarkoitus, pelin nopeuttaminen, toteutuu.

Vaparivaahdon käyttöön tarvitaan ripeyttä, jotta vaahdon varsinainen tarkoitus, pelin nopeuttaminen, toteutuu.

Yhteenveto: Tauolla Interin Mika Ojala kommentoi Da Costan ulosajoa: ”Tuomari halusi taas ottaa roolia. Ei tullut yllätyksenä.” Ojalan kommentissa on totta toinen puoli. Vaikka vaparivaahto oli Veikkausliigassa käytössä ensimmäistä kertaa, se ei tullut joukkueille yllätyksenä. Asiasta oli infottu jokaisen seuran valmentajaa ja kapteenia ennen kauden alkua. Lisäksi erotuomari Järvinen kävi jopa kahdesti ilmoittamassa Interin muurille mitä viiva tarkoittaa.

Da Costa voi syyttää ulosajostaan vain itseään. Hänellä oli kortti alla, eikä hänellä todellakaan ollut varaa lähteä hölmöilemään. Kielimuuriakin on turha syyttää, kun kenkien eteen on vedetty MM-kisoista ja suurista liigoista tuttu vaahtoviiva. Kun kyse on vielä rummutuksen kanssa tehdystä lanseerauksesta, niin käsi sydämelle: odottiko joku oikeasti, että kolmen metrin varastamista katsottaisiin läpi sormien? Da Costan toimintaa pahempaa idiotismia ja oman joukkueen keittoon kusemista on vaikea kuvitella.

Täysin puhtain paperein ei tilanteesta selvinnyt erotuomari Järvinenkään. Vaparivaahdon perimmäinen tarkoitus ei ole aiheuttaa lisää kortteja vaan ennen kaikkea nopeuttaa vapaapotkutilanteita. Nyt Järvisellä kesti viivojen vaahdottamisessa ja pelin jatkamisessa turhan kauan. Osa tästä oli varmasti alkukankeutta, mutta tästä huolimatta peli olisi pitänyt saada käyntiin alle minuutin. Nyt niin ei käynyt. Kun SJK laittoi pallon liikkeelle reilu minuutti vaparivihellyksen jälkeen, Järvinen ei ollut vielä valmis.

Vaahtoineen, varoituksineen ja ulosajoineen episodissa kesti lähes kaksi ja puoli minuuttia. Jatkossa erotuomarien pitää olla ripeämpiä vaahtojensa kanssa. Mutta vaikka he eivät olisikaan, se ei anna pelaajille oikeutta laiminlyödä sääntöihin kirjattua 9,15 metrin etäisyyttä.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s