Hyötynäkökohdan onnistunut soveltaminen on erotuomarin harvoja tähtihetkiä. HJK-FC Lahti -ottelussa sitä ei valitettavasti päästy näkemään.

Erotuomarin täytyy pitää pää kylmänä silloinkin, kun rikottu pelaaja vaatii nopeaa vihellystä. (Kuvankaappaukset ISTV:n lähetyksestä)
Erotuomarin homma ei ole helppoa, eikä varsinkaan yksinkertaista. Otetaan vaikka tämänpäiväinen HJK-FC Lahti -ottelu. Toisella jaksolla HJK:n Mike Havenaar riisti pallon hienosti keskialueella ja lähti käynnistämään HJK:n vastaiskua.
Vaarallisen vastahyökkäyksen edellytys useamman pelaajan samanaikainen reagointi. Tämä täyttyi tilanteessa nopeasti. Kolme joukkuetoveria (etunenässä Atomu Tanaka) reagoivat hienosti ja lähtivät hyökkäykseen mukaan.
Samaan aikaan Lahti kiinnitti huomionsa ennen kaikkea Havenaariin. Kaksi pelaajaa liimautui hyökkääjäkolossiin kiinni. Lopulta kahden miehen käsijarru saikin pysäytettyä klubilaisen vauhdin keskiympyrässä.
Erotuomari Dennis Antamo on tilanteessa erinomaisesti sijoittunut. Hän näkee rikkomisen alusta asti ja kun Havenaar lopulta pysähtyy rikkeen päätteeksi, hän viheltää pelin poikki vapaapotkun ja varoituksen merkiksi.
Tuomio on täysin oikea, mutta kuten jo totesimme: erotuomarin työ ei ole yksinkertaista. Se, että näkee riketilanteen oikein, tekee siitä oikean tulkinnan ja on valmis antamaan oikean tuomion, ei aina riitä. Tämä on niitä kertoja.
Vihellys todennäköisesti kaduttaa Antamoa jo ennen kuin hän on saanut pillin pois suustaan. Jos hän olisi malttanut odottaa tuomionsa kanssa kaksi sekuntia pidempää, hän olisi nähnyt saman kuin nytkin: HJK:n pelaajan juoksevan pallon kanssa täyttä vauhtia ylivoimahyökkäykseen. Ja silloin hyökkäys ei olisi katkennut hätiköityyn vihellykseen.
Wait and see. Odota ja näe. Siinä on erotuomarin ohjenuora. Odota ja näe, pelaako paitsioasemassa oleva pelaaja palloa. Odota ja näe, katkaiseeko rike varmasti vastahyökkäyksen ettet vain tulisi tehneeksi sitä itse. Tämä kuulostaa helpolta, mutta on ottelun tuoksinnassa toisinaan vaikeaa. (Pelaajat eivät ainakaan tee asetelmaa helpommaksi. Tänäänkin Havenaar vaatimalla vaati nopeaa vihellystä.)
Hyötynäkökohta lanseerattiin juuri tällaisia tilanteita varten. Sen on tarkoitus lisätä tehokasta peliaikaa antamalla ottelun jatkua silloin, kun sitä ei ole pakko katkaista rikkeen takia. Ja ennen kaikkea sen on tarkoitus tehdä tyhjäksi taktinen rike.
Tässä tilanteessa kävi päinvastoin. Lahti pääsi tavoitteeseensa erotuomarin avustuksella: se sai vaarallisen vastahyökkäyksen poikki. Keltainen kortti oli tästä halpa hinta.
Ottelu ei ratkennut käyttämättä jääneeseen hyötyyn. HJK tuhlasi toisella jaksolla paljon parempiakin tilanteita. Mutta erotuomarin näkökulmasta liian nopeasti annettu ”oikea tuomio” oli harmillinen. Se vei mahdollisuuden yhteen tuomarin harvoista tähtihetkistä: onnistuneesta hyötynäkökohdasta syntyneeseen maaliin.
Valioliigassa sellainen eilen nähtiin, Veikkausliigassa tänään ei.